Митове и истини за червеи - паразити в човешкото тяло

Червеите са паразити, принадлежащи към групата на хелминтите. Съществуващи в тялото на бозайници, риби и хора, те се хранят с „домакина", увреждайки организма чрез намаляване на хранителната стойност на храната, отделяне на отпадъчни продукти, намаляване на имунитета и повишаване на чувствителността към алергени. По време на историята на борбата с хелминтиазите човечеството е изобретило много методи за лечение. Ние разглеждаме ефективността на тези методи, ефекта от превенцията под формата на редовен прием на хапчета за глисти и разделяме истината от измислицата.

Червеи: паразити, които са вредни за здравето

лечение на паразити от лекар

Въпреки че в природата има симбионтни паразити, които съществуват за сметка на гостоприемника, но носят не само вреда, но и полза на основния организъм, червеите са паразити, чието присъствие в тялото значително влошава здравето. По степен на увреждане хелминтозите се сравняват със заболявания като туберкулоза, коронарна болест на сърцето и хронична диария.

Червеите са паразити, които дори в началния стадий на хелминтоза могат да причинят смущения във функционирането на храносмилателната система, имунитета и алергични реакции. С развитието на заболяването, анемията, се отбелязват различни състояния на дефицит поради консумацията на хранителни вещества, витамини, минерали от хелминти, които влизат в човешкото тяло с храна.

Групата на червеи, паразити, хелминти включва кръгли червеи, острици, нематоди, токсокари. По отношение на разпространението на хелминтиазите те се сравняват с инфекциозни заболявания, на второ място след грипа. А наличието на хелминти в тялото на фона на остър инфекциозен процес може значително да усложни възстановяването, да удължи заболяването.

Тежките хелминтиази засягат и репродуктивната функция, могат да бъдат причина за безплодие, раждане на деца с увреждания в развитието. Разпространението на червеи в тялото става причина за увреждане на човек.

Разпространението на хелминтите най-често се обяснява с неспазване на хигиенните правила („болест на мръсните ръце"), качеството на условията на живот и замърсяването на териториите около животновъдните ферми, както лични, така и търговски. Неспазването на санитарните и хигиенните стандарти: обработката на храна, ръце, повърхности на обществени места създава в нашите климатични условия благоприятна среда за размножаване на хелминти и предаването им от един носител на друг.

Децата и възрастните хора са най-податливи на паразитни заболявания поради намалена имунна защита. Децата също все още не са изградили навика си да мият ръцете си, но има инстинкт да разглеждат всичко с устата, както и необходимостта да си гризат ноктите и да смучат пръстите си.

Митове и реалност: за лечението и профилактиката на болестта "хелминтиаза"

правилното хранене за червеи

Съществуването на различни "домашни", алтернативни методи за лечение на хелминтоза, човечеството дължи на мнението, че е "срамно" да се посети лекар с такава диагноза. Ето защо, след като са научили за наличието на червеи от резултатите от теста или подозират хелминтоза сами по себе си по общи симптоми, хората често се опитват да избегнат консултация със специалист, като купуват "хапчета за червеи" в аптеките или прибягват до "народни" методи на лечение.

Самодиагностиката често се основава на фалшиви индикации и опитите за лечение са вредни за здравето. Един от разпространените митове гласи, че нощният бруксизъм, скърцането със зъби насън, е безспорен знак за наличието на червеи в тялото, паразити, които допринасят за неспокоен сън. Тази версия не намери никакво потвърждение в хода на научните изследвания, най-често причината за бруксизъм е стресът и дисфункцията на нервната система. И "да се лекуват от глисти" в този случай няма никакъв смисъл.

Нека разгледаме някои от често срещаните алтернативни техники, използвани за хелминтиаза.

Яденето на голямо количество зеленина, богата на ароматни вещества: магданоз, копър, целина, кориандър не оказва никакво влияние върху хелминтите и други групи паразити, живеещи в тялото и на повърхността на тялото. По същия начин хелминтите са безразлични към зеленчуци, плодове, портокалови плодове, на които също се приписват лечебни свойства. Увеличеното количество витамини, доставяни с големи количества зеленина или тиква, морски зърнастец, моркови, райска ябълка, може да подобри общото състояние за известно време, но не и да излекува хелминтоза. Но хипервитаминозата и лошото храносмилане при тези, които обичат този метод на терапия, са доста чести. Да не говорим за възможността от допълнителна инфекция при използване на лошо измити билки: за да се отървете от яйцата на червеите, зелените трябва да се измият добре няколко пъти преди хранене.

Различни видове промивки на червата, чревни клизми със сок от лимон или чесън обещават моментално облекчение от паразитите. Кухината на тънките черва, местообитание на хелминти, не е достъпна за клизми и халби Esmarch. Последиците от такъв псевдонаучен метод не са лечение на хелминтоза, а нарушение на чревната микрофлора с редовни клизми и в резултат на това ерозия на лигавицата му при използване на каустични сокове.

Опасностите от самостоятелното предписване на таблетки за глисти

таблетки за глисти

Ако народните средства не помогнат, тогава е необходимо да се прибегне до лекарства. Таблетките за глисти, лекарства, които лекуват хелминтиази, са доста често срещани и се продават свободно в аптеките.

Струва си обаче да припомним, че има доста голям брой хелминтиази и други паразитози и въпреки съществуването на лекарства с комбинирано действие, няма нито едно "хапче за червеи". За различните видове хелминти се произвеждат различни лекарства.

Освен това лекарствата за хелминтоза са доста токсични и имат редица противопоказания, както по отношение на общото здравословно състояние, така и по отношение на възрастови периоди или физиологични състояния (бременност в различни периоди). Изборът на подходящо лекарство се извършва от специалист, който взема предвид всички фактори, степента на инфекция. В някои случаи е необходим курс на лечение, който комбинира няколко лекарства, допълнителни лекарства за подкрепа на тялото по време на лечението и предотвратяване на най-вероятните усложнения.

Предотвратяването на хелминтозата под формата на редовни антипаразитни лекарства, които някои хора, особено животновъдите на домашни любимци, следват, може да причини повече вреда от началния стадий на заболяването. Действието на антихелминтните лекарства се основава на отравяне на паразити, но те са токсични за хората и не трябва да се приемат „за всеки случай, за превенция".