Каква профилактика е необходима за предпазване от глисти?

Към днешна дата учените познават около 400 вида различни хелминти. Те са в състояние да паразитират в почти всички органи и системи на човек, причинявайки огромен брой заболявания.

заразяване с червеи чрез мръсни ръце

Червеите се страхуват от чистотата, следователно основната превенция е спазването на основните хигиенни правила

Според статистиката паразитите обитават тялото на всеки четвърти човек на нашата планета и почти всеки се сблъсква с някои видове поне веднъж в живота си. Предотвратяването на глисти остава един от най-належащите въпроси на съвременната медицина. Какви средства могат да се използват за предотвратяване на проникването на паразити в човешкото тяло?

Главна информация

В зависимост от средствата, с които се извършва профилактиката на хелминтни заболявания, тя може да бъде от следните видове:

 • нелекарствени;
 • медицински или традиционни;
 • народни средства.

Трудно е да се каже кое от тези направления е оптимално в борбата с червеите. Всички те се допълват взаимно, така че най-добрият ефект се наблюдава само при интегриран подход.

Нелекарствени методи

Спазвайки доста прости правила, можете да предотвратите поглъщането на инвазивни форми на червеи в тялото. Последните могат да попаднат в човешкото тяло по следните начини:

 • с мръсна храна или ръце;
 • при консумация на храна, която не е претърпяла подходяща термична обработка;
 • когато пиете некачествена вода или вода от непроверени източници.
измиване на ръцете за предотвратяване на глисти

Няколко пъти на ден, след като идвате от улицата или общувате с домашни любимци, се препоръчва да миете ръцете си със сапун и вода.

Следователно неспецифичната профилактика на червеи се състои в следните точки:

 • спазване на правилата за лична хигиена;
 • редовна смяна на бельо;
 • своевременно почистване в къщата;
 • правилно боравене с храната преди консумация;
 • използването на вода, която отговаря на санитарните и хигиенните стандарти, само от доверени източници.

Смята се, че правилата за лична хигиена се пренебрегват от децата. Но това явление не е необичайно за възрастните. Редовното миене на ръцете трябва да е задължително преди хранене, след използване на тоалетната, когато се прибирате от обществени места. Дръжките на вратите, парапетите, банкнотите и всякакви повърхности, които човек докосва, могат да бъдат замърсени с яйца на паразити.

Те влизат в тялото през устата. По този начин се предават геохелминти – кръгли червеи, острици, камшик, некатор, анкилостома, чревна змиорка. Биохелминтите, които се нуждаят от междинен гостоприемник за пълно развитие и размножаване, влизат в тялото, когато ядат храна, която е претърпяла некачествена термична обработка.

За възрастен, който консумира активно суши, лошо обработена осолена и пушена риба, пържоли с кръв, вероятността от инфекция с тения се увеличава. Те се считат за най-дългите и най-опасните от всички хелминти, които могат да обитават човешкото тяло.

Когато пътувате до екзотични страни, трябва да сте изключително внимателни и внимателни. Използвайте само бутилирана вода за пиене. Ако това не е възможно, водата за пиене и готвене трябва да се вари. Можете да използвате специални препарати, предназначени за пречистване на водата. Измийте добре зеленчуците и плодовете. Когато ядете местни ястия, трябва да изберете тези, които са претърпели добра термична обработка.

мокро почистване за предотвратяване на глисти

В къща, където живеят само възрастни, мокро почистване трябва да се извършва поне веднъж седмично, в детска стая - два пъти. Меките играчки трябва да се почистят с прахосмукачка, останалите да се измият със сапунена вода.

Домашните любимци трябва да се подлагат на периодични прегледи от ветеринарен лекар, последвани от лекарства за глисти. Ако пациентът се придържа към тези препоръки, е напълно възможно да не се нуждае от лечение с хапчета.

Медицинска профилактика

Що се отнася до превенцията на глисти с фармакологични лекарства, тук учените бяха разделени на две големи групи. Първите смятат, че профилактиката с хапчета е безопасна, ефективна и трябва да се провежда редовно. Това се отнася както за възрастни, така и за деца. Втората група се противопоставя на използването на хапчета за профилактични цели. Тя е на мнение, че използвайки доста токсични лекарства за предотвратяване на глисти, човек вреди повече на тялото си. Тази тактика е като да стреляте с оръдие по ято врабчета.

Като се има предвид, че таблетките за глисти все още са фармакологични средства, имат определени индикации и противопоказания за употреба, а също така имат редица странични ефекти, те трябва да се използват само с голяма вероятност от заразяване с червеи. Може да се подозира в такива случаи:

 • контакт със заразен пациент - у дома, в детската градина, училище;
 • наличието на домашни любимци, които са на свобода;
 • наличието на клинични признаци на заболяването с отрицателни резултати от лабораторните изследвания.

Последният случай заслужава специално внимание. Много често лекарите, като вземат предвид оплакванията на пациента, подозират, че той има паразити, а резултатите от лабораторните изследвания остават отрицателни. В такива случаи лекарите препоръчват т. нар. профилактично лечение срещу глисти. Основните симптоми са:

 • обща слабост;
 • неразположение;
 • раздразнителност;
 • нарушение на съня;
 • проблеми с интелектуалната дейност;
 • кожни прояви с неизвестен произход;
 • Желязодефицитна анемия.

Наличието на комплекс от тези симптоми е индикация за назначаването на традиционна медицина за профилактика на глисти.

Народни начини

Народната медицина предлага и много профилактични средства срещу хелминти. В сравнение с традиционното лечение с хапчета, народните средства за лечение на глисти имат редица предимства. На първо място, те са относително безопасни за човешкото тяло. Профилактиката и лечението с народни средства срещу глисти рядко са придружени от нежелани явления и обикновено дават добър резултат.

Относителната евтиност ги прави достъпни за абсолютното мнозинство от населението на нашата страна, а относителната им безопасност позволява да се използват като профилактични средства срещу глисти.

Вратига има паралитичен ефект върху глисти. Особено ефективен е като профилактично средство срещу острици и кръгли червеи. Тези червеи нямат никакви адаптации, които да им помогнат да останат в тялото. За да приготвите инфузия от вратига, залейте една супена лъжица суровини с чаша вряща вода, настоявайте за един час. След това запарката трябва да се филтрира и да се пие на курс, по една супена лъжица три пъти на ден, преди хранене.

Пелинът е ефективен срещу тении, кръгли червеи и ламблии. За лечение и профилактика се използва алкохолна тинктура, която се приема по 20 капки три пъти на ден половин час преди хранене.

Друго ефективно средство е нарът. Кората на един плод се запарва с 0, 5 литра вряла вода. Полученият продукт трябва да се изпие в рамките на 1, 5 часа. След 3 часа трябва да вземете слабителни таблетки.

Препоръчва се използването на брезов катран като профилактично средство срещу ламблия. За да направите това, трябва да го пиете в продължение на 14 дни. На първия ден една капка катран се разтваря в лъжица мед. След това всеки ден се добавя по една капка, като броят им става осем. Такива курсове могат да се провеждат не повече от веднъж на всеки шест месеца.

Две супени лъжици тиквени семки трябва да се смесят със сок от брусовинки. Лекарството трябва да се пие на празен стомах и след три часа вземете слабително. Използва се както срещу кръгли червеи, така и срещу тения.

Препоръки

Както хапчетата, така и народните средства за лечение на глисти трябва да се приемат само под наблюдението на специалисти. Окончателното решение за целесъобразността на профилактиката срещу паразити трябва да бъде взето от лекуващия лекар. Той ще ви информира какви средства срещу червеи съществуват и ще ви помогне да изберете метода, който ще бъде оптимален за всеки отделен случай.