Червеи

Червеи - научно "хелминти" - паразити в човешкото тяло. Има 200 известни вида човешки паразити. Те имат собствена структура, симптоми, начин на проникване в тялото. Паразитите се делят на био-, гео-, контактни хелминти.

Класификация на източника:

 • Биохелминти. Те представляват паразити, които сменят "гостоприемниците". От насекоми, мекотели, до бикове и хора. Представители: тения - говежди, свински, ехинокок.
 • Геохелминти. Комбинирайте червеите с един "домакин". Кръгли червеи, камшикови червеи, некатор - най-известните червеи.
 • Контакт с хелминти. Разликата между контактните хелминти в лекотата на заразяване чрез използването на предмети на пациента. Остриците са ярък представител, често срещан вид хелминти.
разновидности на червеи в човешкото тяло

Често срещани видове хелминти при хората

Лечението на хелминтоза включва познаване на видовете човешки червеи. Цветът на червеите е от бял до червеникав, кафяв. Има прозрачни червеи - трудно се диагностицират.

Кръгли червеи

Кръглите червеи са вид червеи с кръгло напречно сечение, подобно на земните червеи. представители:

 1. Аскаридите са паразитен червей, който живее в тънките черва, достигайки дължина 40 см. Средната продължителност на живота на кръглите червеи е 1 година. Червеите преминават през дълъг път на развитие, започвайки от червата, белите дробове, развитието на яйцето в ларва в земята и отново навлизането в червата. Кръглите червеи се срещат при хора и животни. Човек не е заразен с животински кръгли червеи.
 2. Остриците са най-простите бели паразити с големина 0, 3-1, 2 см. Заразяват се при ръкостискане, бельо, вдишване на прах, с яйца на аскаридите. Животът на pinworms е кратък - максимум 2 месеца. Острици често се появяват при деца.
 3. Трихинелата е паразит, дълъг 0, 4 см. Източник на заразата е сурово свинско месо, заразено с ларви. Лечението на трихинелоза е трудна задача. Човек може само частично да се отърве от червеи. Причината е особеността на техния живот. Възрастните на Trichinella се чифтосват в червата и умират. Яйцата от червата попадат в мускулите, където се намират и могат да паразитират с години.
 4. Власоглава е представител на кръгли червеи, дълги 3 см, обитаващи дебелото черво. Хелминтите се придържат към чревната стена, смучат кръв. Продължителността на живота на камшичния червей е 5 години.
червеи в човешкото тяло

Тения

Лентовите паразити са придобили името поради особеностите на структурата на тялото, което прилича на лента. Плоският червей може да нарасне до 20 m.

 1. Говеждата тения е голям червей с дължина 10 м, причините за заразяване са недостатъчното изпичане на телешко месо. Ако в месото има яйце на тения, ще се получи инфекция.
 2. Свинската тения е подобна на говеждата тения, само 5 пъти по-къса. Източникът на инфекция е свинското месо.
 3. Широка тения - възрастен хелминт достига дължина до 15 м. Можете да се заразите с тения от риби, които живеят в сладководни извори.
 4. Ехинококът се нарича най-опасният. Способността за проникване в черния дроб причинява ехинококови кисти. Носители на възрастни кучета, котки. Дължина - 4 см. Нахлуването става посредством мръсни дръжки на врати, тоалетни седалки.

Смукалки

Групата получи името си заради начина, по който паразитира при хората.

 • Сибирският метил е дълъг средно 1 см. Поглъщането се провокира от консумацията на термично необработена, недосолена риба. Паразитира в жлъчния мехур на човека.
 • Fasciola паразитира в жлъчния мехур, има дължина до 7 см. Пътят на заразяване е сурова вода.

Методи за заразяване с паразити

Хората, които не се грижат за хигиената и чистотата си у дома, могат да се разболеят от хелминтоза. Под удара падне "чистота", конвулсивно измиване на ръцете след улицата, обилно пържене на месото. В зависимост от вида на хелминта, инфекцията протича по различни начини.

 • Орално-фекално - яйцата на хелминтите навлизат през устата.
 • Контакт - методът е често срещан при заразяване с острици. Хелминтите снасят яйца върху ануса, причинявайки сърбеж, четкането осеменява ръцете. С немити ръце заразеният пренася яйца върху предмети, дръжки на врати и др.
 • Чрез вода. Суровата вода е мястото, където живеят опасните за здравето ларви на хелминти (фасциола).
 • Чрез почва - пясък, почвата се заразява с яйца на хелминти. Струва си да следите дължината на ноктите, ако трябва да копаете в земята, измийте добре ръцете си. Яйцата могат да бъдат погълнати чрез немити храни.

Можете да се заразите чрез ухапвания от насекоми - доста рядък случай.

Симптоми на хелминтоза

Първите симптоми се появяват, когато хелминтозата достигне своя връх. Симптомите се появяват в зависимост от вида на червея.

Рязкото намаляване на теглото, отслабнал вид, болки в тялото, бледност на кожата и сърбеж в ануса са недвусмислени признаци на инвазия.

Нарушения на стомашния тракт: повръщане, диария, гадене, диария и метеоризъм, коремна болка близо до пъпа - признак за наличие на хелминти, локализирани в червата.

коремна болка с червеи

Проявата на обриви, чупливи нокти и коса са косвени, но индикатор за инфекция. При червеи в тялото на възрастен, дете, настъпва интоксикация с отпадъци от червеи. Тялото обичайно възприема човешките протеини като алергени, което причинява кожни обриви. Заболявания като алергичен ринит или уртикария, бронхиална астма са хелминтен симптом.

Продължителното главоболие е симптом на глисти. В случаите, когато е невъзможно да се установи диагноза, причината за главоболието, болкоуспокояващите не помагат.

Намаляването на имунитета, имунният отговор показва ясно отслабване на тялото, което се появява при хелминтоза. Стоматит, синузит, синузит, вагиноза - ви карат да мислите за превенцията на хелминти. Всички видове болести могат да завладеят човешкото тяло.

Наличието на глисти е показано от заболявания, които са нелечими за дълго време. Орган, победен от червеи, не реагира на лечението.

Диагностика на хелминтната инвазия

Диагностика, лечение - това трябва да бъде поверено на професионалисти. Лекарят по инфекциозни заболявания, който диагностицира хелминтози, ще може да направи правилни заключения. Инфекционистите ще могат да разберат и определят причината за заболяването, локализацията и да предпишат лечение.

Паразитите живеят в червата, органите и тъканите. Диагностиката на отделна зона няма да помогне за пресъздаване на картината. В зависимост от засегнатия орган, тъкан зависи целта на лечението.

За пълна диагноза си струва да се проведе пълен преглед на тялото: рентгенови лъчи, вземане за анализ на изпражнения, урина, храчки от белите дробове, изстъргване от ануса, изстъргване на пъпа, вагината (за момичета), кръв.

рентгенография за кръгли червеи в тялото

С рентгенови лъчи виждат възможно движение на червеи в белите дробове - аскариди. Високият брой еозинофили в кръвта показва наличието на хелминти. Анализът на изпражненията се проверява за наличие на яйца от червеи. Лесно е да се предпише лечение на глисти. Взема се храчка за проверка за наличие на ларви на аскариди и др.

Ако има такъв инцидент, че са се появили хелминти, струва си да започнете терапията незабавно.

Лечение

След пълна диагноза, при наличие на хелминти, се предписва лечение - медикаментозно, народно или комплексно. Реално е да се лекуват глисти. Те не се лекуват дълго, но всичко зависи от тежестта на инвазията.

Аптечни препарати

Лекарството е по-ефективно решение за хелминти. След лечение на хелминтоза, появата на глисти при хората се намалява със спазването на личната хигиена.

Химиотерапевтичните лекарства се използват за елиминиране на паразитите от тялото. Тук те са най-подходящи. Те се занимават с влияние върху биоструктурата, биопроцесите на паразита. Като нарушават работата и парализират червеите, таблетките се справят със задачата, а червеите се отделят от тялото с изпражненията.

Дозировката, интервалът от време и лекарствата се предписват от лекаря. В този случай болестта на червеите ще бъде елиминирана.

Народни начини

Природата е разнообразна – има много начини за лечение. Борбата с червеите има дълги корени. Традиционната медицина е подходяща за тези, които имат някакви противопоказания, алергични реакции към лекарства.

Основният набор от билки, продукти от антихелминти: орехи, тиквени семки, чесън, пелин, вратига.

Растението пелин ще помогне, ако се появят глисти. Тинктурата от пелин е ефективна при тения, кръгли червеи. Тиквени семки, чесън се ядат просто, без допълнителна обработка. Вратигата, подобно на пелина, се влива и след това се използва. Тези средства могат да се използват като антихелминтик или като профилактично средство.

След такова лечение червеите напускат тялото.

Профилактика на хелминти

Ако няма признаци на инфекция, но вероятността от поява е плашеща, струва си да се извърши превенция. Най-успешният е медикаментозният. Когато става въпрос за самопомощ, можете да го направите без хапчета.

За да извършите превенция, трябва да разберете откъде започват червеите, как се размножават. Личната хигиена е важна, но храната не трябва да се забравя. Яденето на сушена риба или суши, пържола с кръв заплашва да се зарази с тения.

Личната хигиена, поддържането на дома, домашните любимци, семействата чисти, храненето само с термично обработени храни, измити зеленчуци, горски плодове, плодове - ще ви спасят от заразяване с червеи.